Dagwaarde auto berekenen

Dagwaarde auto en vervangingswaarde, de dagwaarde auto wordt berekend uitgaande van de aankoopprijs verminderd met de verloren gegane waarde door slijtage en ouderdom. De dagwaarde auto wordt ook wel vervangingswaarde genoemd. Met vervangingswaarde wordt bedoeld het bedrag dat nodig is voor een vergelijkbare auto zoals het merk, model en leeftijd te krijgen. Het moge duidelijk zijn dat daarom de dagwaarde auto niet altijd of bijna nooit precies gelijk kan zijn aan de vervangingswaarde omdat er bijkomende kosten zijn of omdat een identieke auto gewoon niet (meer) te krijgen is.

 

Dagwaarde auto en verkoopwaarde

De berekening van de dagwaarde wordt gemaakt op basis van een normaal gebruik. De dagwaarde auto is niet gelijk aan de verkoopwaarde. De verkoopwaarde is in feite wat de auto op een denkbeeldige markt waard is, dus voor hoeveel de auto verkocht zou kunnen worden. Dit hangt af van allerlei factoren zoals de kilometerstand, de staat van onderhoud en of de auto nog een beetje in de mode is of anderszins waarde heeft, zoals een exclusief model. De geschatte prijs waarvoor een auto verkocht zou kunnen worden heet de opbrengstwaarde.

 

Verzekeringen en dagwaarde autoDagwaarde auto

Als u een WA verzekering hebt en een ander aansprakelijk is voor schade aan uw auto, kan het zijn dat de reparatie van die schade op een hoger bedrag uitkomt dan de dagwaarde min de restwaarde van uw auto. De auto wordt dan total loss verklaard en de verzekering van de tegenpartij zal u een bedrag uitkeren van de dagwaarde van uw auto. Dit gebeurt ook als de auto helemaal niet meer gerepareerd kan worden.

 

Dagwaarde auto bij nieuwe auto

Bij een nieuwe auto is het vaak mogelijk de auto voor de nieuwwaarde te verzekeren. De voorwaarden hiervoor verschillen per verzekering. Het kan ook raadzaam zijn de auto voor diefstal te verzekeren als de dagwaarde auto, of nieuwwaarde bij een nieuwe auto, opwegen tegen de hoogte van de verzekeringspremie.

 

Hoe mijn dagwaarde auto zo hoog mogelijk houden en berekenen.

Wanneer je in een later stadion je auto nog wil gaan verkopen is het belangrijk om te weten wat de dagwaarde auto is zodat je zoveel mogelijk kan ontvangen voor je tweedehandswagen. De dagwaarde hangt af van verschillende factoren. Dit zijn onderranden de kilometerstand van je wagen , de leeftijd van je wagen , of hij goed is onderhouden of niet en zo verder. Vele verschillende factoren hangen af van de dagwaarde auto. Zorg er dus voor dat je auto zo goed mogelijk in orde staat en je kan in later stadion nog meer krijgen voor je wagen. Op verschillende websites kan je de dagwaarde van je auto meten door enkel je nummerplak in te geven. Verdere gegevens worden opgezocht en je dagwaarde auto zal worden weergegeven.