Grijs kenteken

Met een auto op grijs kenteken kunt u autorijden met een aantrekkelijk belastingvoordeel. Meestal zijn dit bestelwagens die gereden worden door ondernemers. Voorheen konden ook particulieren een auto op grijs kenteken rijden met alle bijbehorende belastingvoordelen, maar dit is sinds een aantal jaren niet meer mogelijk. Een uitzondering op deze regel zijn auto’s met een speciale inrichting voor gehandicapten.

 

Grijs kentekenbewijs

De benaming ‘grijs kenteken’ is afgeleid van het grijskleurige kentekenbewijs dat oorspronkelijk bij de auto zat, tegenwoordig is het groen. De kentekenplaten van een auto op grijs kenteken zijn overigens gewoon geel. Het kenteken zelf heeft altijd een V of B als beginletter in een van de lettercombinaties. Hieraan zijn auto’s op grijs kenteken gemakkelijk te herkennen.

 

Belastingvoordelen grijs kentekenGrijs kenteken

Niet alleen valt een auto op grijs kenteken in een lager motorrijtuigenbelastingtarief, maar ook hoeft er bij aanschaf geen BPM betaald te worden. Dit maakt een auto op grijs kenteken erg interessant. De BPM-vrijstelling geldt alleen wanneer de auto minimaal vijf jaar in eigendom blijft, de onderneming blijft bestaan en de bestelauto niet omgebouwd wordt tot personenauto. In andere gevallen is de ondernemer alsnog BPM verschuldigd.

Bestelauto’s die vanaf 1 juli 2005 op de weg zijn toegelaten zijn onder voorwaarden vrijgesteld van de BPM. Hierbij moeten meer dan 10% van de jaarlijks gereden kilometers van een zakelijk karakter zijn. Wanneer de auto voor minder dan tien procent van de kilometers voor het bedrijf gebruikt wordt, is men wel BPM verschuldigd.

 

Voertuigeisen grijs kenteken

Een auto op grijs kenteken moet voldoen aan een aantal specifieke eisen om in aanmerking te komen voor de gunstige tarieven:

– De bestelauto moet beschikken over een laadruimte;

– de laadruimte zelf moet voorzien zijn van een vlakke vloer en moet groter zijn naarmate de bestelauto ook groter is;

– het dak van de laadruimte moet minimaal 25 centimeter hoger zijn dan de deur van de bestuurder en passagiers;

– in de meeste gevallen moet er een tussenwand tussen de cabine en de laadruimte geplaatst zijn;

– de linkerzijruit van de laadruimte moet geblindeerd zijn;

– er mogen in de laadruimte geen passagiers vervoerd worden.